Hvordan vil digital markedsføring utvikle seg i fremtiden?

Digital markedsføring er i stadig endring, og vi har fått i oppgave å skrive om nettopp dette. Dette er et utrolig spennende tema, som omfatter veldig mye. Hva er fremtiden for digital markedsføring? Hvor er vi egentlig om 10 år? Har vi vi oppdaget ny teknologi som revolusjonerer måten å drive med digital markedsføring på? Vi ser jo allerede bare de siste fem årene, hvor mye som har skjedd innenfor «markedsføringsverden». Vi blir stadig klokere, oppdager nye plattformer og ny teknologi, men hva betyr egentlig dette for fremtiden?

Større fokus på bærekraft

Jeg tror at fremover så kommer det til å bli et større fokus på bærekraft, også innenfor digital markedsføring.  Som en del av eksamen i år produserte vi nettbutikker, og en stor andel av studentene valgte å lage mer bærekraftige nettbutikker, med fokus på sirkulær økonomi. Tidligere har jeg fått inntrykk av at mange har drevet med dropshipping og lignende, men dette semesteret har det virkelig vært fokus på det grønne aspektet. Vi har jo også hatt nesten en tredjedel av semesteret om nettopp bærekraft, innenfor digital markedsføring, og det tror jeg ikke er tilfeldig. Vi har lært om ting som kryptovaluta, grønnvasking, nudging og blockchain. Begreper som jeg tror vil fortsette å være en stor del av digital markedsføring i tiden som kommer.

Spesielt blockchain tror jeg kommer til å være en større del av fremtiden. Blockchain er en programvare som brukes til sporing. Med blockchain teknologi kan en enklere følge produktets livssyklus, og hvert ledd kan dokumenteres . På denne måten er det enkelt å avdekke om det faktisk er et bærekraftig produkt, med effektiv drift og gode etiske beslutninger. Denne teknologien er derfor ekstra viktig for bedrifter som er opptatt av varemerke, som ønsker å signalisere en viss kvalitet. Jeg tror blockchain vil bidra til å dekke flere hull innenfor markedsføring. Med blockchain kan man enklere etablere tillit mellom leverandøren og kunden, og jeg tror dette vil ha en påvirkning på måten vi markedsfører på.

Bildet er lånt fra Pixabay.

Internett og flytrafikken, samme mengde utslipp

Slik det er per dags dato innenfor netthandel og digital markedsføring mener jeg at ikke vil fungere i lengden. Mange av oss nordmenn lever litt slik at det utslippet vi ikke ser, det er ikke der. Vi fornekter det. Men visste du at samlet sett så slipper internett ut like mye CO2 som flytrafikken? Dette er dokumentert av forskning.no. Tenk på det, INTERNETT slipper ut like mye CO2 som fly?  Forurensing fra fly er noe som er lettere å se for seg, enn forurensingen fra for eksempel å sende en mail. På grunn av dette har jeg en teori om at veldig mange ikke engang vet at internett, markedsføring og lignende slipper ut såpass mye CO2. Samme gjelder innenfor dette med dropshipping for eksempel, vi tenker at dette er så ekstremt negativt for miljøet, at den frakten fra Kina slipper ut så mye CO2! At den lastebilen forurenser så mye. Det som glemmes opp i alt dette er at utslippet med den ekstra mailen, det ekstra papiret, den ekstra annonsen faktisk forurenser det også.

Klimakompensasjon

Det har lenge blitt snakket om problemet med frakt og retur hos netthandelen, og hvordan dette bidrar til en lite sirkulær økonomi. I etterkant av disse diskusjonene har flere ulike nettbutikker begynt med såkalt «klimakompensasjon», som er et beløp som skal «veie opp» for utslippet av frakten. Tenk om det også er sånn innen markedsføring om mange år? At bedrifter som markedsfører betaler «klimakompensasjon» for å markedsføre? Dette er kanskje ikke så veldig realistisk med tanke på at nesten alle bedrifter i dag markedsfører seg, og de fleste på nett. Når det er sagt, så håper jeg for fremtiden at det blir et større fokus på dette med bærekraft innen digital markedsføring også. Jeg håper teknologien kan bidra til en sikrere markedsføring, at vi i større grad kan forutse hva kunden vil ha. På den måten slipper en kanskje å teste 20 videoannonser før en finner ut hvilken som fungere!

Verden forandrer seg, og det tror jeg markedsføring vil også. Hvordan tror du digital markedsføring vil utvikle seg i fremtiden?

-Kristianiastudenten

Kilder:

https://forskning.no/internett-klima-teknologi/slik-bruker-du-internett-med-god-klimasamvittighet/1348425

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *