Mine tanker om: Hvordan sosiale medier påvirket angrepet på den amerikanske Kongressen

I en verden som stadig blir mer digital, tar sosiale medier større og større plass i hverdagen. Det forskers stadig på effekten de sosiale mediene har på oss mennesker, og vår atferd.  Allerede i 2012 gikk forskning.no ut med en artikkel om hvordan sosiale medier endrer maktforhold. Dette var nå vi fikk se for alvor nesten 9 år senere, den 6 januar 2021, stormingen av kongressen. I dette blogginnlegget skal jeg at for meg hvordan den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump, utnyttet effekten av sosiale medier for å dyrke sin vilje.

Den 6 januar 2021 er en dag som er skrevet i historiebøkene. På denne dagen foregikk stormingen av kongressen i USA. I etterkant er det blitt skrevet mye om denne dagen. Hvordan kunne dette skje? Hvordan klarte Trump å mobilisere tusenvis av mennesker til dette voldelige oppgjøret?

Skjermbilde fra Dagbladet.no

Kraften fra de sosiale mediene

De fleste av oss benytter antakeligvis sosiale medier daglig. Vi har ulike apper, og vi sluker informasjon som blir delt med oss.  Det er klart at de sosiale mediene har stor påvirkningskraft på en generell basis. Når du i tillegg heter Donald Trump og har flere titalls millioner følgere i sosiale medier, er det klart at han har stor påvirkningskraft. Det ligger mye makt i hans ord, og han utnytter disse plattformene til å få frem disse budskapene. I podcasten «Trump mot verden» snakkes det om maktstrategier som Trump har benyttet i sosiale medier. De snakker om hans kommunikasjonsstruktur, dehumanisering. Han fremstiller seg selv som en helt som kjemper mot noen. Det er ingen hemmelighet at Trump flere ganger har sagt at han mener det har vært juks og korrupsjon innen poltikken i USA. Han benytter sosiale plattformer til å sette seg selv frem som et offer for å engasjere følgerne sine. På denne måten skaper han tilhengere. Det er vanskelig for en tilhenger å skille ut hva som er ekte av det han publiserer i mediene. Hvis en person først vinner din tillit, vil han eller hun ha høy troverdighet nesten uansett hva som blir sagt eller skrevet.

Med tilhengere kommer også makt. For å utnytte denne makten til det fulleste publiserte Trump oppfordringer og ytringer om en demonstrasjon. Han benyttet seg av ulike kanaler, men spesielt kanalen Twitter. Hans oppfordringer gjennom kanalen gjorde at han ble suspendert (og senere ekskludert) fra kanalen, men det stoppet ikke budskapet fra å spre seg. Det er det som er farlig med sosiale medier, så fort det er ute er det nesten umulig å ta det tilbake.

Skjembilde av noen av Trumps ytringer på Twitter:

Bildet er hentet fra nrk.no

Gjennom en rekke poster i sosiale medier klarte Trump å skape et klima for vold og uro. Hans oppfordringer om en demonstrasjon skapte en bevegelse, en bevegelse som skulle vise seg å havne i historiebøkene. Angrepet på kongressen endte med fire dødsfall, et resultat av ytringer i sosiale medier. Et konkret bevis på hvor mye makt mediene har over oss, hva de kan få mennesker til å utrette. Trumps ord kostet fire mennesker livet den 6 januar 2021. Satt på kanten drepte han fire mennesker med ord?! Ord som fant sin vei til strømmen av tilhengere, gjennom sosiale medier.  

Jeg tror at få var overrasket over demonstrasjonen i seg selv, det var å forvente fra Trump basert på hans tidligere handlinger. Derimot tror jeg få så for seg hvor store disse konsekvensene faktisk ble. Via sosiale plattformer som Twitter, Facebook og Snapchat, klarte Trump ene og alene å arrangere det som ble en av de største skandalene i USA noen gang. Det sier litt om hvor stor påvirkning disse mediene faktisk er.

Takk for at du leste mine tanker om emnet, vi blogges!

-Kristianiastudenten

Kilder:

Forskning.no

https://forskning.no/kommunikasjon-internett-institutt-for-samfunnsforskning/sosiale-medier-endrer-maktforhold/714709

Podcast NRK RADIO:

«Trump mot verden: stormingen av Capitol Hill»

NRK:

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

Dagbladet:

https://www.nrk.no/urix/en-av-fem-amerikanere-stotter-stormingen-av-kongressen-1.15317544

Vox:

https://www.vox.com/2021/1/16/22234971/trump-twitter-facebook-social-media-ban-election-misinformation-zignal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *