Digitale kanaler – Tik Tok

Som nevnt er vi inne i siste del av semesteret, som omfatter digital markedsføring. Vi er inne på et nytt tema, nemlig digitale kanaler. Et begrep som omfatter så mangt. I et hav av apper og sosiale medier, og med trender som svinger relativt fort, er det ikke lett å navigere seg frem til de riktige mediene. Men hva er de riktige mediene? Mange bedrifter i dag er opptatt av at de skal «være der andre er», eller være i alle kanalene, men er dette egentlig riktig? Gir det bedriften noe utbytte? Genererer det noe?

Riktig plattform

Å finne riktig plattform baserer seg mye på analyser og hva du ønsker å oppnå. Er du en som ønsker å inspirere er kanskje kanaler som Instagram og Pinterest viktige for deg, mens for entreprenørfirmaet i bygda er det kanskje mer riktig å velge kanaler hvor kundene finner informasjon, som Facebook og LinkedIn. Har man en yngre målgruppe så er kanskje Snapchat og TikTok stedene å være, mens de eldre generasjonene kanskje holder seg mest på LinkedIn og Facebook. Jeg tror det er viktig å heller gjøre det veldig bra i noen kanaler, er bedre enn å gjøre det OK i alle. Å lage godt innhold til sosiale medier tar ekstremt mye tid, og krever mye ressurser. Derfor tenker jeg det er viktigere å bruke de ressursene der du kan få et utbytte. Det handler om å bruke ressursene riktig. Du bør velge de digitale kanalene som passer til ditt konsept, din målgruppe og ditt publikum.

Eksempel fra Ipsos, skjermbildet viser oversikten over målgruppen til Facebook.

For å kunne utnytte ressursene rett trengs det mye research. Ipsos er veldig flinke på gode statistikker over de ulike sosiale mediene, hos dem kan du finne tall på det meste. Gode eksempler på dette er demografiske statistikker som kjønn, alder og lignende. Dette kan sammenlignes med ønsker eller inneværende målgruppe, og derfra kan en peke ut en viss samling medier. Når du har for deg hvilke medier som er ønskede er det også lurt å ta med budsjett. Skal du benytte betalte, fortjente eller eide kanaler? Noen betalte kanaler er dyrere enn andre, og de gir forskjellige resultat. De betalte kanalene gir kanskje større rekkevidde, men en kan få like mye til ut av eide kanaler. Annonsering blir fort dyrt og tidkrevende, så kanskje ikke dette er veien for en veldig liten bedrift. Da gjelder det å velge digitale kanaler som kan hjelpe deg å maksimere ditt budsjett, og ikke minst dine mål.

Tik Tok – en voksende digital kanal

Flere og flere har det siste året fått opp øynene for den populære appen Tik Tok. Det er et medium som hovedsakelig huser de unge, men flere og flere voksne hiver seg også på trenden. Dette er en app hvor det kan være ganske lett å oppnå en høy rekkevidde, uten å bruke noe særlig budsjett. Appen var, ifølge InfluencerMarketingHub, den nest mest populære appen i verden når det kom til nedlastning på iPhone i 2020. Samme statistikk viser også at appen har rundt 500 millioner bruker på verdensbasis, og er absolutt en voksende plattform. Det er en veldig engasjerende app, som er lett å bli oppslukt i (her snakker jeg av egen erfaring). Tik Tok blir ikke bare brukt til underholdning, men i større og større grad som en informasjonskanal mot unge målgrupper. Tik Tok kryr av videoer om nettvett, såkalte «life hacks», oppskrifter og annet. Ved hjelp av små enkle grep er dette en kanal som kan generer mye oppmerksomhet uten å måtte bruke en eneste krone på annonsering. Hele 60% av de som bruker appen er i alderen 16 til 25, så det er denne aldersgruppen som bør stemme overens med din målgruppe.

Har du riktig målgruppe, men fortsatt usikker på om Tik Tok er den riktige kanalen for deg? Her har du 10 grunner til hvorfor du bør vurdere å bruke Tik Tok:

 1. Gjennomsnittstiden på Tik Tok er på mer enn 850 minutter i måneden, og dette tallet fortsette å stige.
 2. Mer enn en billion brukere på verdensbasis!
 3. Rangerer høyest på engasjement per post i sosiale medier.
 4. Blant alle digitale kanaler så var dette den mest nedlastede appen i 2020.
 5. Appen har en voksende brukerskare.
 6. 9/10 brukere benytter seg av appen flere ganger daglig.
 7. Brukerne «eldres» med appen, statistikken viser at brukerne ikke vokser seg ut av appen, men fortsetter å benytte den. Her har du et publikum med lang fremtid!
 8. Appen finnes i 154 land, så her er markedet stort!
 9. TikTok tilbyr annonsering, hvor prisen tilbyr en garanti for antall visninger.
 10. Appen er veldig opptatt av å følge trender, så dette er en fin plattform for å oppdage nye trender og populært innhold til målgruppen.
Tiktok Tik Tok Sosiale - Gratis bilde på Pixabay

#Tips 1

Hvis du har bestemt deg for at Tik Tok er en riktig kanal for deg, så har jeg noen ulike tips du kan benytte. Tik Tok er en algoritmestyrt app, som er designet slik at trender som går «viralt», sprer seg lynraskt. Derfor kan det være lurt å begynne med å sjekke ut hva som «trender» akkurat nå, og lage en egen vri på denne trenden. Har du et stort nok budsjett kan det vært lurt å benytte seg av av markedsføring via personer som allerede er store på denne plattformen, altså influencer marketing.

#Tips 2

Tips nummer to er å benytte seg av #, hashtags. På Tik Tok kan ulike hashtags hjelpe deg å trende, og gjør slik at du gjerne dukker opp i andres feed (For You page). Det er også vanlig å søke etter hashtags på Tik Tok, så bruken av disse øker sannsynligheten for å nå enda flere. Benytt deg av hashtags som beskriver videoen din, men det kan også være lurt å bruke «brede» søkeord som generelle termer. #Foryou er en veldig vanlig og generell hashtag. Det kan være lurt å bruke litt tid på å søke opp relevante hashtags som benyttes av andre som har liknende innhold, og hashtags som du ser er populære.

#Tips 3

Et annet tips er å lage korte, men engasjerende videoer. På Tik Tok har du bare mellom 15 til 60 sekunder på å engasjere den som ser på, sørg for å få mest mulig ut av de sekundene! Prøv å fokusere mer på bra innhold enn at du poster ofte. Gjerne lag noe innhold som gir noe til brukeren. Dette kan for eksempel være oppskrifter, tips, nye engasjerende danser, påminnelser osv. Både politi og ulike redningstjenester har i det siste gjort det ganske bra på Tik Tok. Noe som er gjennomgående er at de starter med å hive seg på allerede eksisterende trender, for å så prøve å skape egne trender. Finn gjerne noe som allerede engasjerer, og lag din egen vri på dette. Kanskje synes du trenden er dum, og kan lage en ironisk tilnærming til denne?

Skjermbilde av brukeren til Politivest på Tik Tok, disse har mye bra innhold!

Betalt annonsering

Ønsker du å benytte deg av betalt annonsering hos Tik Tok, er dette også mulig. Selv har jeg ikke så mye erfaring med det, men vil tro det er veldig effektivt hvis du har rett målgruppe. Plattformen tilbyr ulike annonseformer:

 1. Hashtag utfordringsannonser
 2. Native In feed annonser
 3. Merkeannonser / brand takeovers
 4. Influencer annonsering

Merkeannonser er den annonsen som skal være mest effektiv om du ønsker å lede trafikken til en annen side, mens hastags annonser genererer mye oppmerksomhet og engasjement rundt den spesifikke annonsen. Jeg nevnte også tidligere bruken av Influencer annonsering på TikTok, og dette er kanskje den vi ser mest av i Norge i dag. Annonsemulighetene på Tik Tok minner litt om de vi ser på Instagram og Snapchat. Det er blant annet populært med Native In Feed annonser. Å annonsere på Tik Tok er som så mange andre plattformer, rimeligere i starten. Siden annonsering på Tik Tok ikke er blitt så populært enda, har du mindre konkurranse, ergo annonseringen er billigere. Kanskje er denne typen annonsering akkurat det som passer deg?

Har du noen erfaring med Tik Tok? Hvilke digitale kanaler foretrekker du?

-Kristianiastudenten

PS. Tik Tok kan også brukes som en alternativ læringsmetode, les mer om det her.

Kilder:

https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q121

https://influencermarketinghub.com/tiktok-stats/

https://synlighet.no/blogg/tik-tok-ads/

3 Svar på “Digitale kanaler – Tik Tok”

 1. […] Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen […]

  Svar

 2. […] Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen […]

  Svar

 3. Du har god struktur og skriver på en lettlest måte. Savner flere kilder underveis i teksten, for eksempel under «10 grunner …». Fine tips du byr på, og referansen til politiet likte jeg godt. Hvorfor er deres TikTok-kanal så interessant?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *