Å bygge nettbutikk – en ekte berg og dal bane!

Så var noen virkelig hektiske uker over. Prosessen med å bygge nettbutikk har vært en skikkelig berg og dal bane. Spesielt siden hele butikken ble planlagt, bygd og lansert på en tidsramme som strekker seg til i underkant av 4 uker. I dette refleksjonsnotatet skriver jeg litt om mine tanker rundt hele prosessen, fra ide til lansering! Vi støtte på en del utfordringer underveis, men det har også vært oppturer. Sjekk gjerne ut det ferdige resultatet Yasz-bakes.com.

Oppstartsfasen

I oppstartsfasen brukte vi litt (for lang) tid på å finne ut hvilken type nettbutikk vi skulle lage. Vi var innom en del forskjellig. Alt fra munnbind som skulle sendes i posten, til antibac spray som skulle bli levert i postkassen hver tredje uke. Begge disse alternativene hadde diverse utfordringer rundt frakt, og problemer med godkjenning. Til slutt så nevnte et av gruppemedlemmene at hun hadde en bekjent som drev med baking, og det var starten på Yasz-bakes.com.

Vi skisserte opp hvordan vi ønsket at nettbutikken skulle se ut, og begynte å legge både markedsplaner og aktivitetsplaner. Vi hadde mye fokus på forsiden, og hva den skulle inneholde. Jeg har noe erfaring med nettsider fra før, og kunne noe av det grunnleggende. Når vi skisserte gjorde vi bevisste valg på størrelsen på banner, SEO tekst og innhold. Tidligere har jeg deltatt på litt ulike seminarer rundt markedsføring, og det ble ofte snakket om salgstrakt og CTA. En viktig ting jeg tok med meg derfra er at kunden skal alltid ha en mulighet til å klikke seg videre. Uansett hvor på forsiden de scroller, skal det være en knapp, en lenke, eller noe lignende som frister dem til å utføre en handling. Dette hadde vi fokus på under skisseringen.

Vi var tidlig ute med å sette oss noen mål. Helt i starten av forelesningene til Karl Phillip ble vi introdusert til OKR`s. OKR er en form for målstyring, som skal øke sannsynligheten for gjennomføring. O står for objective, og kan beskrives som hovedmålet, og herunder finnes det ulike delmål som heter KR, Key Results. Vi fikk tidlig høre at det var lurt å sette seg litt høyere mål og delmål enn det vi trodde vi kunne oppnå. På den måten hadde vi noe å strekke oss etter. På bildet under ser er de ulike målene beskrevet. Det er en feil der, det skulle stått 5 bestillinger innen de første to ukene. 5 bestillinger kan kanskje høres lite ut, og det er det kanskje. Men vi har hatt litt utfordringer med at eier av konseptet baker på hobbybasis, og har hatt begrenset med kapasitet. Kaker er heller ikke noe du bare bestiller hver dag, det er som regel noe som bestilles i forbindelse med høytider og feiringer, og er derfor ikke noe du bare klikker hjem i posten.

Prosjektfasen

Under selve prosjektet med nettbutikken møttes vi jentene jevnlig. Her diskuterte vi status, mulige endringer og tok evalueringer på hvordan vi lå ann. Eieren av konseptet var involvert hele tiden, og kom med innspill på hvordan hun ønsket de ulike tingene. Det var mest implementeringen og prissetting av produktene hun involverte seg i. Noen få uker ut i prosessen oppdaget hun handlekurven på demo siden vår, og ville at denne skulle endres til et bestillingsskjema. Dette er jo som å ta 20 steg tilbake innenfor nettbutikk verden. Det er ingen som designer nettsider med bestillingsskjema lenger. Begrunnelsen var dog ganske god, hun måtte bekrefte om hun hadde mulighet, kapasitet og lignende for å lage den aktuelle kaken. Hun jobber alene og er avhengig av å fordele bakingen utover uken, da hun også er student på tredje året. Bestillingsskjemaet skulle vise seg å bli grunnen til mye av frustrasjonen vår. Selve skjemaet var ikke så vanskelig å lage, så fort jeg fant riktig app. Problemet var å få bort det gamle kasse oppsettet med handlekurv. Dette var nok en av de absolutt største utfordringene, men det løste seg heldigvis etter hvert. Vi hadde mange andre små utfordringer, så prosjektfasen for oss handlet mest om å prøve å feile.

Lanseringsfasen

Lanseringsfasen var den gøyeste fasen spør du meg. Det var knyttet opp mye forventninger til lanseringen, og vi var blant annet spente på om nettbutikken ble klar i tide. Vi var også veldig spente på hvordan vi lå ann i forhold til OKR og målene vi satt. Jeg undret flere ganger på om vi hadde tatt oss vann over hodet, at vi kanskje nesten ikke ville oppnå noe trafikk på nettsiden. Vi lagde en bra plan for lansering, med nedtelling i ulike sosiale medier for å bygge opp stemningen. Siden jeg har noe erfaring med digital markedsføring fra tidligere, påtok jeg meg ansvaret med å lage annonsene som skulle begynne å rulle ved lansering. Jeg forberedte tidsstyrte annonsesett for Facebook/Instagram, og forberedte min første google søkeords annonse. Vi drev med aktiv posting i sosiale medier og jobbet på spreng for å få nettbutikken klar.

7 mai lanserte vi Yasz-bakes.com. Responsen var veldig bra, og vi hadde mange innom nettbutikken! Vi ønsket å få mye tilbakemeldinger, så vi delte mye i sosiale medier. På Instagram kjørte vi en giveaway hvor deltakere blant annet måtte dokumentere ris/ros, noe vi synes var en fin vri i forhold til mange andre giveaways. Vi fikk mange fine tilbakemeldinger, og flere spurte om disse kakene faktisk var ekte, fordi det så utrolig fint ut. Det var også gøy å se at vi allerede første kveld fikk inn en bestilling, og at flere fra min omkrets på Sørlandet maste om det ikke kunne være mulig for dem også å bestille, om jeg ikke kunne ta med til dem. Med andre ord, gøy med lansering! I etterkant av lanseringen trodde jeg at det skulle dabbe veldig av med besøkende, men de tallene vi så første dagen, fortsatte å stige! I de neste dagene fikk vi inn flere bestilinger, og det endte med at hun nå er fullbooket flere uker frem i tid.

Skjermbilde av hvordan en av Facebook annonsene så ut.

Evalueringsfasen

I etterkant av lanseringen har jeg sett at det er ulike ting som kunne vært forbedret. Blant annet skulle vi vært klarere i kommunikasjonen med eier av konseptet fra starten av, det hadde frigjort oss for mye stress i perioden rett før lansering. I og med at vi skulle ha bestillingsskjema synes jeg også vi kunne vurdert å bruke et annet webhotell, som kanskje har et litt enklere oppsett. Shopify i seg selv er ikke så vanskelig, men de har mange fancy løsninger, og vi må vell bare innse at vi blir ikke noen eksperter innenfor koding med det første. Jeg skulle også ønske vi fikk utnyttet TikTok bedre. Vi hadde planer om å filme bakingen, og kanskje bidra. Bruke dette til å lage noe skikkelig kult innhold. Dessverre så passet det dårlig for eier å ha oss med på dette, så vi fikk kanskje ikke lagd så godt innhold til sosiale medier som vi ønsket. Jeg er en perfeksjonist, og jeg kunne kanskje ønsket meg at vi hadde skapt noe eget istedenfor å lage en nettside for noen. Da kunne vi gjort alt på vår måte, lagd innhold som vi ville, og i større gard benyttet oss av e-post markedsføring (som er det jeg gjør på jobb til vanlig). Når det er sagt synes jeg vi utviklet en fin og ryddig nettbutikk, med mye bra innhold. Det er selvfølgelig ting å pirke på (som eksempel undersidene), men jeg tror vi stort sett er fornøyd. Vi oppnådde flere av våre Key results, og er rundt halvveis på de resterende. De vi mangler ble nok satt litt vell høyt, men det er gøy å ha noe å strekke seg etter!  Jeg føler jeg har lært mye av prosessen. Ikke bare hvordan vi lager en nettbutikk i Shopify, men også hvordan takle ulike utfordringer, og ikke minst hvordan samarbeide godt i et team hvor alle har veldig ulike forutsetninger.

Nå venter et nytt kapittel med neste del av undervisningen om digital markedsføring! Det blir veldig spennende. Vi blogges!

-Kristianiastudenten

PS. Husk å sjekke ut nettbutikken

3 Svar på “Å bygge nettbutikk – en ekte berg og dal bane!”

 1. […] Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen […]

  Svar

 2. Godt skrevet! Lykke til videre.

  Svar

  1. Takk for det! Og ikke minst takk for et lærerikt kurs 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *