5 korte tips til arbeidslivet!

I forbindelse med arbeiderenes dag i går, fikk jeg inspirasjon til å skrive om tips til arbeidslivet. Vi har blitt oppfordret av foreleser til å blogge så mye vi kan, og gjerne om noe som interesserer oss. Selv om jeg ikke har vært i arbeidslivet så mange år, har jeg fortsatt samlet opp litt tips som jeg tror er greie å ha med seg. Noen av tipsene er inspirert fra gjesteforelesere, og noen fra egen arbeidserfaring. Legg gjerne igjen en kommentar, eller kom med innspill!

1. Velg en jobb som interesserer deg

Først og fremst, velg en jobb som interesserer deg, gjerne noe du brenner for! Da går arbeidsdagen mye lettere, og det er litt mer inspirerende og engasjerende på jobb. Det er også lettere å «prestere» på jobb hvis du jobber med noe du virkelig liker. Gjerne kombiner dette med utdanning, kanskje du klarer å finne en stilling som inneholder begge to? For at du skal ha det bra, er det viktig å trives i hverdagen. Hverdagen for de fleste består av mange timer med jobbing, så da er det en absolutt fordel å trives med det du jobber med.  Husk at det er flest hverdager!

2. Sørg for en god kontrakt!

En kontrakt er kanskje en selvfølge for de fleste, og de aller fleste arbeidsgivere vil selvfølgelig tilby dette. I alle fall en seriøs arbeidsgiver. Til tross for dette har jeg vært borte i en arbeidsgiver som prøver å komme seg unna nettopp dette med kontrakt til deltidsansatte og vikarer. En står veldig sårbart uten en kontrakt, og det er jo også en grunn til at dette er regulert i norsk lov.  Advokatfirmaet Codex har sammen med arbeidsrettsadvokater.no skrevet et bra innlegg med 13 punkter som bør være med i arbeidskontrakten, innlegget finner du her. Jeg synes også et bra tips å ta med seg videre er å tørre å diskutere kontrakten hvis du er uenig, eller synes at noe bør endres. Det viser pågangsmot hos deg som ansatt, og at du virkelig setter deg inn i stillingen. Ofte hører man om arbeidstakere som ikke tørr å forhandle i kontrakten, ettersom de da viser at de ikke er takknemlige for stillingen. Derimot så mener jeg at om en tørr å diskutere nettopp dette, så viser det faktisk hvor takknemlig og interessert du er i stillingen.

3. Finn en arbeidsplass med godt lederskap

Å ha et godt arbeidsmiljø er en viktig del av det å trives på jobb, og ledere er i stor grad med å påvirke arbeidsmiljøet. Her om dagen kom jeg over en LinkedIn post, hvor vedkommende skrev en post om ledelse. Han dro frem dette med at ledere skal være der for å bistå sine ansatte ikke utøve makt ovenfor dem. Dette synes jeg var så utrolig bra skrevet (dessverre så fant jeg ikke dette innlegget igjen). En god leder i mine øyne er en som inspirer andre ansatte til å utvikle seg og prestere bedre, ikke en som utøver makt eller dominans.  Selvfølgelig skal en leder være tydelig, men på en god måte. En leder og en arbeidsgiver bør også være en som behandler sine ansatte med respekt. Jeg har opplevd en sjef som blant annet gikk og «snakket dritt» om sine ansatte til andre ansatte. Hun sa ting som å påpeke hvor lat kollegaen min var, og at hun ikke trodde på sykemeldingene som ble sendt inn, da hun mente disse var falske. Til tross for dokumentasjon fra lege. Og dette var bare et av mange tilfeller. Dette setter arbeidstaker i en svært ubehagelig situasjon, og dette er ikke en arbeidsplass hvor man ønsker å være. Om en ikke tørr å si ifra om dette kan det kanskje være en mulighet å se seg om etter andre jobber.

Bildet er hentet fra Pexels.com

4. Vær sulten!

Dette tipset er inspirert av en gjesteforeleser vi hadde, Vadim Bjarkum. Jeg noterte mye under denne forelesningen, men jeg har satt ring rundt «Ikke bli komfortabel, vær SULTEN». Dette var noe veldig verdifullt å ta med seg fra denne forelesningen. Han snakket om hvor viktig det var å være sulten på ny kunnskap, på utvikling. Og at man bør tørre å si ifra hvis en har en mening. Dette kan være en mening om alt fra hvordan selskapet drives nå, til prosjekter eller oppgaver som blir utført. Å gi ditt innspill kan bidra til positiv utvikling. Jeg tror mange ansatte, kanskje spesielt nyansatte eller ferske arbeidstakere, er redd for «speak up». Det er på mange måter ikke sosialt akseptert at ansatte uten ansiennitet skal sette spørsmål rundt for eksempel driften av selskapet. Ofte tror jeg dette handler om janteloven, og at en ikke skal tro en er noe. Samtidig tenker jeg at det er nettopp de nyeste ansatte som kan klare å se bedriften med nye øyne. Dette er viktig for bedrifters utvikling. Og er det en ting jeg tok med meg fra faget «organisasjon og ledelse», så er det at bedrifter som ikke utvikler seg, de «dør ut» over tid.

5. Bidra til et godt arbeidsmiljø

Dette siste punktet bygger litt på det jeg har nevnt tidligere, med å trives på jobb. For å skapet et godt arbeidsmiljø er det viktig at alle bidrar. Vær positiv og ikke vær redd for å belønne andre ansatte som du mener gjør noe bra. Kanskje det finnes en sosialkomite eller lignende hvor du kan bidra? Støtt om de rundt deg, og hei frem andre ansatte! Bidra til god kommunikasjon på tvers av avdelingene og vær et hyggelig medmenneske. Da er det så mye gøyere å komme på jobb!

-Kristianiastudenten

Kilder:

Artikkel fra arbeidrettsadvokater.no. Hentet den 02.05.21:

https://www.arbeidsrettsadvokater.no/ansettelse/arbeidsavtale/

PDF om arbeidsmiljøloven. Hentet fra arbeidstilsynet.no den 02.05.21:

https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/lover/arbeidsmiljoloven/

2 Svar på “5 korte tips til arbeidslivet!”

  1. Bra innlegg! Jeg har ofte lurt på hva det betyr å være sulten. Her er det jeg fant ut: https://www.linkedin.com/pulse/hva-betyr-det-egentlig-%C3%A5-v%C3%A6re-sulten-karl-philip-lund

    Svar

  2. […] Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *